Potravinová alergia

0
1619


Nie je nič nezvyčajné, keď osoby trpiace sezónnymi alergiami trápi svrbenie nosa a očí. Prekvapiť však môže, keď sa u niektorých alergikov dostaví pocit svrbenia v ústach a krku po požití niektorých potravín. Táto choroba je známa ako syndróm orálnej alergie (alebo tiež potravinovej alergie). Nastane z toho dôvodu, že proteíny nachádzajúce sa v niektorom čerstvom ovocí a zelenine sú podobné proteínom, ktoré spôsobujú alergiu na pele, ako je napríklad ambrózia, breza, paliny a trávy. Niektorým ľuďom, ktorí trpia sezónnymi alergiami, sa stane po konzumácií tepelne neupraveného ovocia, surovej zeleniny, orechov a korenín, že ich imunitný systém rozpozná podobnosti medzi jedlom a peľovými proteínmi. Doktor Wayne Shreffler, riaditeľ Food Allergy Center v MassGeneral Hospital pre deti v Bostone, odporúča ľuďom  so sennou nádchou, u  ktorých môže nastať syndróm orálnej alergie, aby sa držali týchto rád: 

Poznajte svoje potraviny

Jablká, broskyne, slivky, čerešne, nektarinky, lieskové oriešky, mandle a mrkva sú najčastejšími potravinovími vinníkmi ústnych alergických príznakov. Jablká podporujú alergiu u ľudí, ktorí sú alergickí na peľ brezy, rovnako ako aj zeler, hrušky a iné surové ovocie, pretože tieto druhy ovocia a zeleniny sa botanicky nachádzajú v blízkosti brezy. Často je to len jedno alebo dve jedlá v jedálnom lístku, ktoré by mohlo spôsobiť symptómy potravinovej alergie u niektorých jedincov. Melóny /ananásové, medové, červené/  spolu s uhorkou, cuketou, kivi a banánmi môžu vyvolať alergické reakcie  u ľudí, ktorí sú citliví na ambrózie peľu. Ľudia alergickí na pele tráv môžu dostať alergiu z paradajok, melónov a pomarančov.

Buďte si vedomí bežných príznakov

Nikdy nepodceňujte varovné signály ako sú svrbenie a brnenie v ústach či hrdle, ale ani mierne opuchy  pier. K nim môže dôjsť v priebehu niekoľkých sekúnd alebo minút ihneď po  jedle.

Nie každý má potravinovú alergiu

Veda dosiaľ nevie s istotou povedať, prečo potravinová alergia postihuje  niektorých ľudí, ktorí majú alergiu na peľ, a iných nie. U niektorých ľudí sa môžu príznaky vyskytnúť iba počas peľovej sezóny. Takéto osoby by mohli  jesť jedlo v ostatných obdobiach roka bez akýchkoľvek problémov. Ale sú i takí, u ktorých je jedlo „strašiakom“ po celý rok. Nezáleží, či je peľová sezóna alebo nie.

Neignorovať príznaky

Príznaky sú zvyčajne krátkodobé. Môžu skončiť po niekoľkých minútach, alebo pretrvávajú aj po dobu jednej hodiny.  Doktor poradil, že ak máte po jedle svrbenie v ústach, treba prestať jesť a vziať si liek na zmiernenie alergických príznakov.

Skúste iné formy potravín 

Ak máte alergické príznaky z čerstvých jabĺk, pravdepodobne nebudete mať žiadnu reakciu na jablkový kompót alebo jablkovú šťavy. To preto, že alergiu spôsobuje proteín, ktorý sa varením a spracovaním ničí. Lúpanie ovocia alebo zeleniny môže byť tiež užitočné, pretože alergén sa sústredí skôr pod šupkou. Jesť konzervované alebo mrazené formy potravín by mohlo byť rovnako vhodné.

Navštívte alergológa 

Syndróm potravinovej alergie sa môže objaviť u detí vo veku 3 alebo 4 roky, avšak môže nečakane prepuknúť i u dospelých. Ak si myslíte, že máte potravinovú alergiu, je dobré navštíviť alergológa, ktorý špecializovanými testami rozpozná, či trpíte týmto druhom alergie. 

Zdroj: livescience.com

Foto: newlifenutrition.com.au, nationalpeanutboard.org