Bezlepkové palacinky nielen pre celiatikov

0
3064

Ak aj vás trápi celiakia, možno už máte bezlepkové recepty v malíčku. Nápadov na zdravé recepty však nikdy nie je dosť. Už ste si robili bezlepkové palacinky? Užitočný recept sa môže hodiť aj gazdinkám, ktoré hľadajú novú inšpiráciu.

Lepok je zmesou bielkovín, ktorá sa nachádza najčastejšie v semenách obilnín, najmä pod šupkou. Organizmus, ktorý nedokáže stráviť lepok, trpí celiakiou – ide o chronickú črevnú poruchu zapríčinenú nedostatočným vstrebávaním živín, najmä však sacharidov a tukov. Prejavuje sa napríklad hnačkami alebo chradnutím.

Ak aj vás trápi alergia na lepok, viete, že jedinou liečby je vylúčenie potravín obsahujúcich lepok. Veľká časť ľudí postihnutých týmto ochorením pritom o ňom ani nevie. Touto chorobou podľa štatistík trpí asi jedno percento európskej populácie.

Ako zistiť, či trpíte celiakiou?

Na trhu dnes existujú rôzne domáce testy na zistenie celiakie, neznášanlivosti na lepok, ktoré v priebehu pár minút z kvapky krvi z prsta vedia indikovať ochorenie. V prípade, že trpíte hnačkami, nadúvaním, žalúdočnými kŕčmi, alebo máte v rodine celiatika, môže ísť o rýchle a jednoduché overenie tejto diagnózy.

Žiadny domáci test sa však nevyrovná podrobným lekárskym vyšetreniam, krvným testom odborného personálu a dôslednému lekárskemu vyšetreniu. Môžete mať rovnaké príznaky ako celiatici, no ich príčinou nemusí byť práve alergia na lepok. V prípade akýchkoľvek ťažkostí sa preto spoľahnite na odbornú lekársku pomoc a neliečte sa svojpomocne prostredníctvom internetu a liekov, o ktorých si sami myslíte, že by vám mohli pomôcť.

Čo vadí celiatikom?

Celiakia sa prejavuje najmä zažívacími ťažkosťami a zápalmi, ktoré sa týkajú črevnej sliznice. Celiakia je choroba nevyliečiteľná, no bezlepková diéta je spôsob, vďaka ktorému bude táto choroba bez príznakov. V prípade celiakie je potrebné vyhnúť sa všetkým potravinám, ktoré obsahujú obilniny, teda pšenicu, raž, jačmeň, otruby, špaldu či slad.

Hrozbou pre celiatikov sú pekárenské výrobky, cestoviny, koláče, ale môže ňou byť aj káva či čaj, ale aj kozmetika – rúž, zubná pasta a podobne. Postrachom sú kečupy, majonézy, dochucovadlá, éčka, pudingy, cukrovinky a iné.

Pozor na celiakiu u detí

Lekári sa zhodujú, že bezlepkovú diétu môžete jesť aj vtedy, ak ste úplne zdraví. Nič sa vám nestane, naopak, telo sa vám za zdravé jedenie môže len poďakovať. Pozor treba dať pri diétach u detí, aby ste vedeli správne nahradiť živiny, ktoré potrebujú pre svoj zdravý rast.

Ak deti trpia hnačkami, nadúvaním, nafukovaním, majú hustú a zapáchajúcu stolicu, môže ísť o prejav celiakie a je dôležité navštíviť lekára. Celiakia totiž môže ohroziť zdravý vývin dieťaťa a v krajnom prípade spôsobiť aj mentálne ochorenie pre nedostatok potrebných vitamínov, minerálov a živín.

Čo môžu celiatici jesť?

Náhradou tradičnej múky môže byť tá z kokosu, mandlí, quinui. Prirodzene bezlepkový je napríklad kakaový prášok. Čo môžu celiatici jesť? Vhodné na konzumáciu je mäso, šošovica, tofu syr, pečené zemiaky, bezlepkové ovsené vločky, avokádo, pomaranče, jahody, arašidové či slnečnicové maslo. Výhodou dnešného trhu je dostatok bezlepkových potravín a múk, z ktorých sa dajú pripraviť chutné jedlá. Recepty na bezlepkové jedlo sa dajú nájsť na internete, ale poradia aj lekári či výživoví poradcovia.

Pečenie pre celiatikov je síce väčšia výzva, no nie nesplniteľná. Tradičná múka sa dá nahradiť napríklad tou kokosovou, ktorá chuťou pripomína vanilku. Mnoho zákuskov na báze orechov sa stane pochúťkou nielen pre tých, čo musia dodržiavať bezlepkovú diétu, ale aj pre zdravých pôžitkárov chutného a zdravého jedla. Na trhu sú k dispozícii bezlepkové prášky do pečiva, nátierky, dezerty, nápoje, bezlepkové slané chuťovky či bezlepkové pečivo, chlieb, makové rožteky, záviny a podobne. Celiatici sa tak nemusia obmedzovať na úzku skupinu receptov a variť či piecť bez nápadu.  

Tip: Banánový chlieb bez lepku a laktózy máte pripravený v priebehu 40 minút a postačí vám k tomu len niekoľko ingrediencií – využiť sa dajú prezreté banány, orechy, vajcia, maslo, štipka soli a sódy bikarbóny. Podľa ľubovôle sa dá tento jednoduchý recept oživiť medom či horkou čokoládou. Takáto pochúťka je skvelou alternatívou nielen pre celiatikov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli kráčať po ceste zdravého životného štýlu a záleží im na tom, čo jedia. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že ste tým, čo jete. A staré známe “V zdravom tele zdravý duch” platí dvojnásobne.

Banánový chlieb pripravíte jednoducho – potlačíte banány na kašu, do nich zamiešate orechy, žĺtka, z bielkov vyšľaháte sneh, ktorý tiež primiešate do pripravenej zmesi. Tú stačí vyliať do formy a piecť pol hodinu v trúbe na 170 °C.

Palacinky si zamilujete

Zdravé recepty sú chutné, rýchle a najmä prispešné zdraviu. Preto sa netreba obmedzovať a ich prípravu riešiť len vtedy, ak člen vašej rodiny je celiatik. Vyskúšajte ich pripraviť pre seba, svoje deti alebo návštevu a staňte sa vyznávačom zdravého životného štýlu. Keď vaše deti milujú múčne jedlá a vy hľadáte zdravú alternatívu, pripravte im banánové bezlepkové palacinky. Takéto sledkosti im určite zachutia.

Recept na sladké raňajky či poobednú chuťovku je vskutku jednoduchý. Miesto tradičnej múky si pripravte mandľovú a kokosovú, vajíčka, sódu bikarbónu, kokosové mlieko, jeden banán a štipku vanilky. Pri vyprážení palaciniek počítajte s kokosovým olejom. Keď zmiešate všetky ingrediencie a začnete vyprážať na oleji, pokojne sa z palaciniek môžu stať aj lievance. Ak medzi ne vložíte tvaroh a na záver ich posypete čerstvým ovocím alebo polevou z lesných plodov, bude sa za ušami oblizovať celá rodina.