Potrebujete strešný box alebo si vystačíte so strešným nosičom?

0
600
Potrebujete strešný box alebo si vystačíte so strešným nosičom?
Potrebujete strešný box alebo si vystačíte so strešným nosičom?

Pre majiteľov menších automobilov sú strešné boxy a nosiče nevyhnutným doplnkom, ktorý zväčší možnosti využívania ich vozidla. Vďaka boxom a nosičom sa automobil zmení na dopravný prostriedok vhodný na dlhé cesty na dovolenku alebo do prírody za športom. Viete, kedy využijete strešný nosič a kedy budete potrebovať strešný box?

Strešné nosiče

Strešné nosiče sa pripevňujú podobne ako boxy na priečniky. Nosiče si vyberajte podľa toho, aké športové pomôcky budete s ich pomocou prevážať. Počas zimy hrajú prím nosiče lyží a od jari do jesene nosiče bicyklov. Podľa modelu dokáže nosič lyží uviesť až šesť párov lyží alebo tri snowboardy. Okrem nosičov, ktoré sa pripevňujú na priečniky, nájdete v ponuke obchodov tiež magnetické nosiče lyží. Magnetický nosič nie je tak kvalitný ako klasický a jeho používaním si môžete zničiť lak na karosérii. Lyže sa dajú na nosič uzamknúť, ale odporúčame vám nenechávať lyže dlho bez dozoru. Pre cyklistov sú určené nosiče bicyklov. Výber budete mať naozaj široký. Od nosičov na strechu vozidla až po tie, ktoré je možné pripevniť na piate dvere. Z hľadiska komfortu inštalácie a bezpečnosti prevozu bicyklov sú najviac preferované nosiče bicyklov na ťažné zariadenie. Tieto nosiče sú skladné, umožňujú prístup do kufra vozidla, bicykle sa na ne vykladajú veľmi ľahko, dokážu previesť aj ťažké elektrobicykle a nemenia jazdné vlastnosti automobilu.

Strešné boxy

Strešné boxy sa ľudovo nazývajú rakvy. Ich tvar naozaj pripomína rakvu, ale nemajú s ňou nič spoločné. Ide o veľmi praktickú pomôcku, ktorú využijú nielen väčšie rodiny počas cesty na predĺžený víkend alebo na dovolenku. Podľa vašej potreby si môžete vybrať z menších i objemnejších boxov. Pozor len na to, aby ste príliš nezaťažili vozidlo a aj priečniky, na ktoré sa box montuje. Dobre si zmerajte veľkosť strechy, box by nemal prečnievať a brániť vám vo výhľade alebo pri otváraní kufra. V prípade objemnejšieho boxu získate priestor, do ktorého hravo uložíte lyžiarky, snowboard, detský kočík alebo detské turistické nosiče. Budete využívať box častejšie? Zbytočne nešetrite a kúpte si model z odolného ABS plastu s termo úpravou. Takéto boxy zväčša disponujú samoupínacím systémom, ktorý vám uľahčí manipuláciu s boxom. Zároveň je ich možné otvárať z oboch strán a po otvorení vzpery udržia veko. Strešné boxy, ktoré sa otvárajú do strán sa zamykajú centrálne. Vďaka centrálnemu uzamykaniu sa nemôže stať, že by ste nechali box otvorený a náklad stratili počas cesty. S boxom a nosičmi jazdite opatrne. Ťažisko vozidla sa po ich inštalácii zmení a môže vás prekvapiť aj slabší vietor. Pripravte sa tiež na vyššiu spotrebu vozidla a hlučnosť zariadení.